Norskin flytter inn på Holstad
Saken fortsetter under filmen
Norskin Materials AS overtar produksjonslokalene til Saltenlaks AS på Holstad i Fauske Kommune. Michal Meyer Nilssen (28) startet selskapet i 2019, og skal bidra til å gjøre fiskeskinn om til moteprodukter for kunder i Europa. - Vi snur det fra å være en miljøkostnad til å være verdiskaping.
Hovedkvarter på Holstad
I november flyttet Saltenlaks ut av lokalene på Holstad i Fasuke Kommune, samtidig som Norskin flyttet inn. Saltenlaks inngikk en samarbeidsavtale med Salten Salmon, og gjorde en omorganisering for å utvide mulighetsområdet. Samtidig trengte Norskin oppdaterte produksjonslokaler, og ble tilbudt en husleieavtale i bygget som en del av en samarbeidsavtale med Wenberg Fiskeoppdrett AS. Michal tenker langsiktig, og er meget fornøyd med å kunne overta lokalene som har huset fiskeforedling i flere tiår:
- Her har vi rom til å vokse! Selv om huset har en lang historie, er det investert mye i bygget. Sluser, resirkuleringsanlegg og kontor er nylig renovert. Vi produserer for fremtiden, i moderne lokaler og med gamle tradisjoner, forteller Michal.
Daniel Arntzen-Nordqvist signerte samarbeidsavtalen med Norskin Materials AS. på vegne av huseier Wenberg Fiskeoppdrett AS. Valget av leietaker var ifølge Daniel ikke tilfeldig:
- Vi tenker langsiktig og strategisk, og dette er bakgrunnen for at vi inngikk en samarbeidsavtale med Norskin. Det viktigste for oss i denne prosessen var at det fortsatt skulle videreforedles fisk i lokalene på Holstad, og at produksjonen skulle samsvare med vår bærekraftstrategi, forteller Daniel Arntzen-Nordqvist, forretningsutvikler i Wenberg Fiskeoppdrett AS
Bærekraftig mote
Norskin, med Michal i spissen, skal hente inn fiskeskinn fra matprodusenter. Skinnet behandles så videre i lokalene på Holstad, hvor de vaskes, bearbeides og selges videre til kunder i Europa.
“Norskin baserer seg på 250 år gamle tradisjoner. Før utnyttet man hele fisken, og dette har vi lyst å videreføre. Vi skal tilføre en merverdi på noe som i dag ofte blir betraktet som avfall. ”
— Michal Meyer Nilssen (28)
Michal henter lakseskinn fra filetfabrikken Salten Salmon i Bodø, og forteller at bearbeidet lakseskinn er ni ganger sterkere enn tradisjonelt lær. Kundene skal bruke fiskeskinnet til videre prosessering innen klesproduksjon og mote. Selskapet har allerede markert seg som en seriøs og lovende aktør, og Michal har klare tanker om fremtiden:
- Vi tar et biprodukt og gjør det til et eksklusiv Norskin-produkt. Vi snur det fra å være en miljøkostnad til å være verdiskaping. I fremtiden vil man se flere vesker, armbånd og slips laget av fiskeskinn, og dette er i våre øyne bærekraft mote, forteller Michal.
Bedriften er en vaskeekte oppstartsbedrift med en gründer i førersetet. Michal er opprinnelig fra Andøy i Vesterålen, har to barn og er bosatt i Bodøsjøen. Han fikk ideen mens han studerte på Nord Universitet i Bodø. Etter god støtte og veiledning har han i løpet av et år sikret seg gode investorer og er klar for å satse både nasjonalt og internasjonalt.
- Det begynte som en ide. Jeg har jobbet med dette i over et år, og ideen har vokst til den merkevaren vi nå skal lansere. Målet vårt er å endre dagens standardvalg for skinnmateriale verden over til fiskeskinn, avslutter Michal.