Produkt

 

Salten Aqua-gruppen håndterer laksen fra den klekkes ut av egget og helt til den er å finne i butikker og restauranter over hele verden. Vi produserer, videreforedler og selger laks direkte til kunder i nærområdet og i utlandet. Ved at hele verdikjeden ivaretas internt kan vi forsikre oss om at alle ledd i produksjonen opprettholder samme, høye kvalitet. Laksen tilbringer hele livet sitt i Salten-regionen, før den sendes ut til lokale, nasjonale- og internasjonale kunder.

 
 
 

Verdikjeden for lakseproduksjon involverer flere trinn fra start til slutt. Denne verdikjeden inkluderer oppdrett, prosessering, distribusjon og salg. Samlet sett er verdikjeden innen lakseproduksjon en nøkkelkomponent i den globale matvareindustrien, og den gir arbeidsplasser, næringsstoffer og økonomisk vekst i mange regioner. Bærekraft og kvalitet er avgjørende for å opprettholde denne verdikjeden på lang sikt, da etterspørselen etter laks fortsetter å øke over hele verden.

Stamfisk

Salten Stamfisk velger ut lovende eksemplarer fra beholdningen sin som får fungere som stamfisk. Laksen selges så videre til Benchmark Genetics Salten, som stryker fisken for egg og befrukter dem på eget anlegg. Salten Stamfisk samarbeider tett med Benchmark Genetics Salten, som ble offisielt åpnet i mai 2019 som verdens mest avanserte landbaserte anlegg for rognproduksjon.

Salten Stamfisk AS

Benchmark Genetics Salten AS

SaltenStamfisk.jpg

Smolt

Lakserogn klekkes på anlegg hos en smoltprodusent, som Salten Smolt. Salten Smolt har tilholdssted i Breivik, kort vei fra Skjerstad. Smoltanlegget hadde offisiell åpning i 2022, og produserer om lag 8 millioner smolt i året.

Salten Smolt AS

Matfisk

Når smolten har vokst seg stor nok og er klar for å leve i havet, sendes den videre til matfisk-oppdrettere. Gifas, Wenberg Fiskeoppdrett, Edelfarm, Salten Stamfisk og Salten FOU kjøper fisk fra smoltprodusent, og overtar ansvaret for laksen. Hos oppdretter røktes fisken, noe som innebærer fôring, fiskehelse og ellers sørge for at fisken vokser seg større og trives.

Edelfarm AS

Gifas / Gildeskål Forskningsstasjon AS

Wenberg Fiskeoppdrett AS

Slakteri og pakking

Når fisken har vokst seg stor nok er den klar for å slaktes. Fisken blir da fraktet til et eget lakseslakteri med en brønnbåt. Slakteriet Salten N950 holder til på Sørarnøy i Gildeskål Kommune, og er utstyrt med egne ventemerder. Ved å benytte seg av ventemerder kan laksen leveres med en gang brønnbåten ankommer slakteriet.

Salten N950 AS

Videreforedling

Videreforedling er alt som gjøres med laksen etter slakting. Filètering, røyking og porsjonering er gode eksempler på videreforedling i Salten Aqua- gruppen. Saltenlaks selger et stort utvalg med ferdigprodukter, og har spesialisert seg på egen røkelaks. Salten Salmon har egen filetfabrikk på Rønvikleira i Bodø, som åpnet dørene i 2019.

Salten Salmon AS

Salg

Etter videreforedling er laksen klar til å sendes ut til kundene våre. Som salgs- og eksportselskap har Polar Quality bidratt til å sikre at norsk laks blir servert over hele verden. Polar Quality selger omtrent 20 000 - 30 000 tonn sløyd laks årlig, noe som tilsvarer over 40 millioner måltider.

Polar Quality AS

Nordic Blu AS