Fikk medalje for lang og tro tjeneste
Lorents Skoglund og Knut Edvardsen var med på å forme smoltanlegget på Vik gjennom hele tre tiår. Begge ble forrige torsdag tildelt medalje for lang og tro tjeneste. - Erfaring kommer godt med når vi ser fremover, samtidig som det er viktig å se tilbake på hva man har oppnådd og hva vi har lært.
Lorents Skoglund (64) og Knut Edvardsen (73) har i over 30 år vært med på å forme smolt-produsenten Salten Smolt til den arbeidsplassen den er i dag. Både Lorents og Knut har opplevd næringen fra tidlig oppstartsfase med manuelle prosesser, til dagens moderne anlegg med høyteknologiske løsninger. Torsdag 18. desember ble begge to tildelt medalje for lang og tro tjeneste.
- Lorents og Knut var på mange måter pionerer i begynnelsen, og har vært gode ressurser for oss hele veien. Medaljen for lang og tro tjeneste er en anerkjennelse til arbeidstakere med minst 30 år hos samme arbeidsgiver. Medaljen er en unik og tradisjonsrik påskjønnelse som bedriften kan benytte for å vise at man verdsetter erfaring og stabilitet, forteller Børge Andreassen (44), daglig leder ved Salten Smolt AS.
Medalje for lang og tro tjeneste tildeles av Det Kongelige Selskap for Norges Vel. Lorents gikk av i april 2020 når han fylte 64 år, mens Knut hadde nedtrappende arbeid frem til han sluttet i 2017 i en alder av 70 år.
Geir Wenberg deltok også på utdelingen, og har selv jobbet som daglig leder i Salten Smolt (da Salten Havbruk AS) i over 10 år. Han har god kjennskap til både Knut og Lorents.
- Når Lorents og Knut begynte sin karriere var smoltproduksjon helt nytt for mange, og de ble ofte hentet inn for å gi rådgivning til andre som startet opp. I dag ser vi at mye av det man fant ut på den tiden læres bort på videregående skole og universitet. Dette har med andre ord vært en spennende reise, og vi er veldig takknemlige for at Lorents og Knut har vært med oss på denne veien, forteller Geir Wenberg, tidligere adm. dir. i Salten Aqua AS og tidl. daglig leder ved Salten Smolt AS.
Smoltanlegget på Vik
Anlegget på Vik har en lang historie. Etter en brann i 1989 gikk fabrikken gjennom sin første ombygging. Fabrikklokalene utenfor Rognan har siden den gang gjennomgått flere store utbygginger. Ved årtusenskiftet huset avdelingen både stamfisk og fullverdig smolt, men siden 2001 har avdelingen holdt seg til ren lakseyngel-produksjon. I 2016 ble det bygget en ny rensestasjon for å redusere påvirkningen på miljøet, og for å bedre ivareta Vikelva som renner ved siden av anlegget. Børge Andreassen forteller at økt fokus på miljø og bærekraft har hatt en positiv effekt på kvalitetsarbeidet, og selskapet kan derfor i dag skilte med en rekke sertifiseringer som en dokumentasjon på dette.
- Knut og Lorents har vært her i over 30 år, og har selv sett hvor raskt næringen utvikler seg. Erfaring kommer godt med når vi ser fremover, samtidig som det er viktig å se tilbake på hva man har oppnådd og hva vi har lært, avslutter Andreassen.