Har startet byggingen av nytt slakteri på Sørarnøy

Skjermbilde-2020-02-11-kl.-13.13.08-1024x550.png

Salten N950 har begynt utbyggingen av lakseslakteriet på Sørarnøy, vegg i vegg med det eksisterende bygget. Nybygget som skal stå klart sommeren 2021 vil tilføre 10 nye arbeidsplasser på øya med rundt 250 innbyggere.

Økt kapasitet

Vegg i vegg med eksisterende slakteri bygges det tidsriktige lokaler tilpasset moderne lakseslakting. Når nybygget står klart neste sommer må daglig leder Johan Edvard Andreassen utvide lønningslista med 10 nye ansatte.

Lakseslakteriet er hjørnesteinsbedriften på Sør-Arnøy, og har vært en viktig arbeidsplass i Gildeskål i 27 år. Det er nå 35 ansatte i virksomheten, og i 2019 ble det slaktet 24.650 tonn sløyd laks i anlegget. Når nybygget står ferdig vil kapasiteten økes til hele 45.000 tonn årlig. Omsatt i antall trailere er det ca. 2368 vogntog som årlig må hente fisk på Sør-Arnøy.

Vi investerer ikke bare i et nytt slakteri, men også i lokalsamfunnet vårt. Dette er en bedrift som har vesentlig betydning for øya. Slakteriet vil bidra til økt sysselsetting og gi positive ringvirkninger lokalt
— Johan Edvard Andreassen

330 millioner kroner

Salten Aqua-gruppen investerer 330 millioner kroner i nybygget. Fordelt på beboere utgjør dette mer enn en million per innbygger på Sør-Arnøy, som har omtrent 250 innbyggere med stort og smått.

Storinvesteringen betaler seg i økt kapasitet. Kapasiteten vil øke fra omkring 80 tonn slaktet laks per skift til 200 tonn per skift. Kapasitetsøkningen får ringvirkninger for Sør-Arnøys egen kassefabrikk som stod ferdig i 2016. Med større slaktekapasitet må det også flere kasser til, en økning fra dagens ca. 1 million kasser per år til 3 millioner kasser ved ordinær drift på ny-slakteriet.

Johan Edvard Andreassen foran Salten N950. Foto: Salten Aqua AS.

Johan Edvard Andreassen foran Salten N950. Foto: Salten Aqua AS.

Kvalitet og lavere klimaavtrykk

Ny-slakteriet tar i bruk det siste innen teknologi for å sikre høy kvalitet i produksjonen. Blant annet skal det produseres eget ferskvann til bruk i produksjonen og til rengjøring. En del av anlegget settes av til en «tank-farm», med større tanker for lagring av ferskvann, oppbevaring av ensilasje, filtrering og desinfeksjon av avløpsvann.

- Vårt mål er å få mest mulig ut av energien vi bruker», sier Nils Bakke, Hygieneleder i Salten N950.

Nils Bakke ble nylig ansatt som Hygieneleder i Salten N950. Han har vært med på planleggingen av det nye slakteriet, og har også ansvaret for det pågående hygienearbeidet i virksomheten og planlagt sanering.

Han forklarer at målet er å ivareta og forbedre matsikkerheten samtidig som miljø- og klimaavtrykket reduseres. «Vårt overordnede fokus er bærekraft», sier han.

Strategisk viktig for hele regionen

For Salten Aqua-gruppen er det av stor strategisk betydning å bygge ut slaktekapasiteten på Sørarnøy. Administrerende direktør Geir Wenberg forteller at slakteriet er en viktig del av den bærekraftige produksjonskjeden av laks i Salten.

Satsingen på større slakterikapasitet har stor strategisk betydning. Vi bygger nå en fabrikk for framtiden som skal slakte laks både fra eierne og eksterne kunder, dette vil gi betydelige ringvirkninger både lokalt og regionalt
— Geir Wenberg
Previous
Previous

Fra visjon til virkelighet, offisiell åpning av Salten Salmon