Mattrygghet
Vi fokuserer alltid på optimal ressursbruk i produksjonen vår. Våre fôrleverandører velger nøye ut råvarer som fremmer fiskehelse, vekst og kvalitet i produktene våre. Mattrygghet er sentralt, og alle råvarer gjennomgår omfattende kontroller av både produsenter og Mattilsynet for å sikre overholdelse av nasjonale og internasjonale standarder. Vi reduserer også bruken av råvarer som kunne vært brukt til menneskelig konsum, og gjennom ulike sertifiseringer sikrer vi mattryggheten gjennom hele verdikjeden. Restråstoff fra vår egen produksjon blir integrert i nye verdikjeder som en del av vår bærekraftige tilnærming.
Vi jobber kontinuerlig med å forbedre og dokumentere vår kvalitet. Vi har rutiner og undersøkelser som gjelder både vår egen arbeidspraksis og hvordan vi påvirker miljøet, for eksempel ved å ta bunnprøver og rapportere om laksefôret vårt. Vi følger opp avvik og lager tiltaksplaner for å unngå fremtidige feil. Vårt kvalitetsarbeid blir revidert hvert år. Sertifiseringene bekrefter overfor omverden at vi tilfredsstiller kravspesifikasjonene satt i hver enkelt sertifiseringsstandard og at vi oppfyller ulike krav til bærekraft, miljø og arbeidsforhold. Gå til nettsiden vår, der du kan lese mer om sertifiseringene.
I våre anlegg, som GIFAS, Edelfarm og Wenberg, ser vi hvordan et detaljert fokus på effektiv ressursbruk kan sikre produksjon av høy kvalitet.
Disse resultatene understreker vår kontinuerlige innsats for å produsere trygg og bærekraftig sjømat. Gjennom presise beregninger og kontinuerlig overvåking sørger vi for å opprettholde standarder som støtter vår langsiktige visjon om bærekraft i havbruk.
Ved anlegget Gifas, med et fôrforbruk på over 9 millioner kilo, oppnådde vi en produksjon på nesten 7 millioner kilo, med en fôrutnyttelse (FCR) på 1,10 og en overlevelsesrate på 90,63 %. Edelfarm viser også en solid innsats med 98,17 % overlevelse og god ressursutnyttelse. Wenberg-anlegget, som en av våre større produksjonsenheter, produserte over 8 millioner kilo matfisk med en liknende effektivitet i ressursbruk.
Ved slakteri og videreforedling tas det jevnlig prøver for å sikre mattrygghet. I 2023 var det ingen tilbakekallinger av solgt fisk ved Polar Quality.
Hygiene og Matsikkerhet
Hos Salten Aqua setter vi hygiene og matsikkerhet svært høyt for å sikre trygge og kvalitetsrike produkter. Vår tilnærming omfatter strenge rutiner og internasjonalt anerkjente sertifiseringer:
GLOBAL G.A.P.
GLOBAL G.A.P. er en standard som sikrer matvaresikkerhet, sporbarhet, god dyrevelferd og miljøansvar. Standarden setter også strenge krav til ansattes helse, sikkerhet og velferd. I tillegg stiller standarden strenge krav til våre leverandører.
ASC (Aquaculture Stewardship Council)
ASC er en standard for miljøsertifisert og ansvarlig havbruk. Gjennom sertifiseringen stilles det strenge krav som skal minimere påvirkningene av virksomheten på miljø og samfunn. Hver enkelt lokalitet blir sertifisert, og i Salten Aqua-gruppen produseres ASC-godkjent laks hos Salten Smolt, Salten Stamfisk, Wenberg Fiskeoppdrett og Edelfarm.
FSSC 22000-sertifisering
Salten Salmon AS og Salten N950 AS er sertifisert etter FSSC 22000-standarden, som sikrer trygge næringsmidler og kvalitetskontroll i hele produksjonsprosessen.
Kosher-sertifikat
Salten Salmon AS har også et Kosher-sertifikat, som bekrefter at produktene våre er produsert etter høye kvalitetsstandarder og jødiske diettlover.
HACCP-kompatibilitet
HACCP-prinsippene, som både Salten Salmon AS og Salten N950 AS følger, legger grunnlaget for sikker matproduksjon. Denne metoden hjelper oss å kontrollere risikofaktorer gjennom hele produksjonskjeden.
Les mer om våre sertifikater her.