Lover økt aktivitet i ”grønne” fjorder
Sak opprinnelig publisert 25.06.15
Med nytt landbaseanlegg til 16 millioner kroner går Edelfarm as rett inn i framtiden som en av pionerene innen lakseoppdrett i Skjerstadfjorden. Nå ligger det til rette for utvidelse.
Oppdrettsselskapet på Rognan i Saltdal feiret sitt 30-årsjubileum sist lørdag sammen med over 500 frammøtte gjester. Her var det hornmusikk og sang, underholdning for små og store, grilling av laks og ikke minst – en sprudlende positiv fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H).
Aspaker, som prioriterte åpningen av den nye landbasen i Øksengård foran Festspillene i Harstad, hadde ikke bare smilet med seg til Saltdal.
Verdiskapning
– Regjeringen ønsker at en så viktig næring skal vokse og nylig la vi fram Stortingsmeldingen om forutsigbar og miljømessig bærekraftig vekst i norsk lakse- og ørretoppdrett. Vår målsetting er å bidra til at oppdrettsnæringen blir ett av de nye, sterke lokomotivene for verdiskapning i Norge, sa ministeren i sin åpningstale.
Aspaker var heller ikke snauere enn at hun hadde satt seg godt inn i forholdene i Skjerstadfjorden og kåret der og da denne til en av de friskeste laksefjordene i landet. Som kan utnyttes enda bedre. Fiskeriministeren hadde med seg et klart mål om vekst i næringen.
Ønsker vekst
Overfor saltenaqua.no utdypet ministeren:
– Denne næringen har et enormt potensial som må kunne utnyttes. Det vil gi ytterligere vekst og utvikling i lokalsamfunnene, sa hun
20.000 årsverk
Oppdrettsnæringen i Nordland er betydelig og Aspaker la ikke skjul på tallene hun likte svært godt. Også på landsbasis.
– Ved utgangen av 2014 jobbet 5700 mennesker direkte med oppdrett av laks og ørret. Og ser vi på det store bildet, gir havbruksnæringen mer enn 20.000 årsverk. Ringvirkningene er positive, sa Aspaker.
Hun mener oppdretterne i Salten bekrefter bildet av den nordnorske oppdrettsnæringens globale bidrag der hver femte oppdrettslaks på verdensmarkedet kommer fra Nord-Norge.
– Samarbeidet mellom Edelfarm, Salten Aqua, Salten Stamfisk og Wenberg Fiskeoppdrett utgjør en velfungerende næringskjede, sa Elisabeth Aspaker.
Så nært perfekt som mulig
Med blant andre komiker og humorist Steinar Johansen og andre spilloppmakere skapte styreleder og eier Roger Øksheim den folkefesten han hadde drømt om – rett ved der han har vokst opp.
Og når 500 sambygdinger møter opp for å feire anlegget som har 11 ansatte, er det et bevis på at bygda står bak.
Tiltaket med å la publikum få oppleve oppdrettsmerder på nært hold, var bare ett av de smarte tiltakene Edelfarm hadde skrudd sammen til jubileet og åpningsfesten.
– Det var mange som benyttet seg av dette. Båtene gikk i skytteltrafikk hele dagen, kunne Øksheim konstatere.
Også kokkene Andreas Spørck og Aina Olsen hadde suksess med sine lakseretter som blant annet besto av ei himmelsk fiskesuppe kokt på laks og jordskokk.
– Mye smak er bra. Og laksen er av beste kvalitet, konstaterte kokkene som smilte om kapp med sola og folket.
Andreas Spørck var en av kokkene som sto for tilberedning av laks på kaia. – Gode råvarer, kunne mesterkokken konstatere.