Lover økt aktivitet i ”grønne” fjorder

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker tok turen til Saltdal for å åpne Edelfarms nye landbaseanlegg til 16 millioner kroner. Det syntes styreleder Roger Øksheim var en korrekt prioritering.

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker tok turen til Saltdal for å åpne Edelfarms nye landbaseanlegg til 16 millioner kroner. Det syntes styreleder Roger Øksheim var en korrekt prioritering.

Sak opprinnelig publisert 25.06.15

Med nytt landbaseanlegg til 16 millioner kroner går Edelfarm as rett inn i framtiden som en av pionerene innen lakseoppdrett i Skjerstadfjorden. Nå ligger det til rette for utvidelse.

Oppdrettsselskapet på Rognan i Saltdal feiret sitt 30-årsjubileum sist lørdag sammen med over 500 frammøtte gjester. Her var det hornmusikk og sang, underholdning for små og store, grilling av laks og ikke minst – en sprudlende positiv fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H).

Aspaker, som prioriterte åpningen av den nye landbasen i Øksengård foran Festspillene i Harstad, hadde ikke bare smilet med seg til Saltdal.

Verdiskapning

– Regjeringen ønsker at en så viktig næring skal vokse og nylig la vi fram Stortingsmeldingen om forutsigbar og miljømessig bærekraftig vekst i norsk lakse- og ørretoppdrett. Vår målsetting er å bidra til at oppdrettsnæringen blir ett av de nye, sterke lokomotivene for verdiskapning i Norge, sa ministeren i sin åpningstale.

Aspaker var heller ikke snauere enn at hun hadde satt seg godt inn i forholdene i Skjerstadfjorden og kåret der og da denne til en av de friskeste laksefjordene i landet. Som kan utnyttes enda bedre. Fiskeriministeren hadde med seg et klart mål om vekst i næringen.

Ønsker vekst

Departementet tilbyr nå næringen fem prosent vekst der forholdene ligger til rette for det. Potensialet er enda større og vi vil tillate utvikling der lus- og sykdomsproblematikken er minst som her i Skjerstadfjorden
— Elisabeth Aspaker

Overfor saltenaqua.no utdypet ministeren:
– Denne næringen har et enormt potensial som må kunne utnyttes. Det vil gi ytterligere vekst og utvikling i lokalsamfunnene, sa hun

20.000 årsverk

Oppdrettsnæringen i Nordland er betydelig og Aspaker la ikke skjul på tallene hun likte svært godt. Også på landsbasis.

– Ved utgangen av 2014 jobbet 5700 mennesker direkte med oppdrett av laks og ørret. Og ser vi på det store bildet, gir havbruksnæringen mer enn 20.000 årsverk. Ringvirkningene er positive, sa Aspaker.

Hun mener oppdretterne i Salten bekrefter bildet av den nordnorske oppdrettsnæringens globale bidrag der hver femte oppdrettslaks på verdensmarkedet kommer fra Nord-Norge.

– Samarbeidet mellom Edelfarm, Salten Aqua, Salten Stamfisk og Wenberg Fiskeoppdrett utgjør en velfungerende næringskjede, sa Elisabeth Aspaker.

Mye folk på kaia i Øksengård og ingen tvil om at de var mye kos i sola med både gratis laks og underholdning.

Mye folk på kaia i Øksengård og ingen tvil om at de var mye kos i sola med både gratis laks og underholdning.

Steinar Johansen sto for ablegøyer med blant annet is og ballonger på hjemmebane. Den tidligere humoristen fra ”Alt for Rognan” står nå på egne bein med godt besøkte show.

Steinar Johansen sto for ablegøyer med blant annet is og ballonger på hjemmebane. Den tidligere humoristen fra ”Alt for Rognan” står nå på egne bein med godt besøkte show.

edel03.jpg

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker under åpningen av Edelfarm sitt nye landanlegg.

Så nært perfekt som mulig

Med blant andre komiker og humorist Steinar Johansen og andre spilloppmakere skapte styreleder og eier Roger Øksheim den folkefesten han hadde drømt om – rett ved der han har vokst opp.

Og når 500 sambygdinger møter opp for å feire anlegget som har 11 ansatte, er det et bevis på at bygda står bak.

Ja dette var nærmest en perfekt dag. At vi skulle samle så mye folk her i Øksengård hadde jeg knapt turt å håpe på
— Roger Øksheim

Tiltaket med å la publikum få oppleve oppdrettsmerder på nært hold, var bare ett av de smarte tiltakene Edelfarm hadde skrudd sammen til jubileet og åpningsfesten.

– Det var mange som benyttet seg av dette. Båtene gikk i skytteltrafikk hele dagen, kunne Øksheim konstatere.

Også kokkene Andreas Spørck og Aina Olsen hadde suksess med sine lakseretter som blant annet besto av ei himmelsk fiskesuppe kokt på laks og jordskokk.

– Mye smak er bra. Og laksen er av beste kvalitet, konstaterte kokkene som smilte om kapp med sola og folket.

Andreas Spørck var en av kokkene som sto for tilberedning av laks på kaia. – Gode råvarer, kunne mesterkokken konstatere.

Previous
Previous

Får medalje – igjen

Next
Next

Vellykket laksestunt