Salten Aqua og grunnrenteskatten
28. september 2022 lanserte finansminister Trygve Slagsvold Vedum forslag om grunnrentebeskatning av havbruk og kraftbransjen. Etter fremleggelsen har høsten og vinteren vært preget av flere nyhetssaker og debattinnlegg rundt temaet, og for oss er det viktig å være åpne om hvordan grunnrenteskatten berører oss.
Regjeringen har foreslått å innføre grunnrenteskatt på havbruk gjeldende fra 1. januar 2023 med høringsfrist 4. januar 2023. Den foreslåtte grunnrenteskatten som skal innføres utgjør 40% av resultatet (potensielt resultat- ref. normpris), og kommer i tillegg til eksisterende skatter og avgifter, samt økt produksjonsavgift og innføringen av naturressursskatt. I henhold til Finansdepartementet skal det gis et fradrag for 4.000 eller 5.000 tonn MTB i året, noe som iht. til forslaget betyr at dersom man ikke har en relativt høy produksjon, skal man i teorien ikke bli rammet. Les hele lovforslaget her.
Skatten skal beregnes ut fra et teoretisk resultat, hvor inntekten som legges til grunn er basert på en gjennomsnittlig markedspris («normpris»). Resultatet beregnes slik: Gjennomsnittsprisen for superior-fisk på råvare-børsen (se fishpool.eu), fratrukket egne, faktiske driftskostnader.
«Normpris» kan forklares som den gjennomsnittlige prisen for 1 kg laks i klassen Superior 3-6 kg, solgt gjennom den åpne «laksebørsen» Fishpool. Det er denne type laks som eksporteres mest av til utlandet, men den står ikke for hele salget. Laksen kommer i flere ulike størrelser og klassifiseringer, og dermed ulike prisklasser. Regjeringen vurderer å opprette et råd for hva gjeldende “normpris” skal være.
Alle kan sende inn sin mening om forslaget om grunnrenteskatten. Dette kan gjøres her.
Våre arbeidsplasser
Våre arbeidsplasser er trygge, og vi setter våre ansatte først. Vi har i skrivende stund ikke sendt ut varsel om permitteringer på bakgrunn av grunnrentebeskatning.
Med dagens forslag om bunnfradrag på 4.000 eller 5.000 tonn, dersom dette er i MTB (jf. høringsnotat Finansdepartementet s.34), skal ikke Salten Aqua og dets eiere i teorien rammes dersom skatten lanseres som foreslått. Likevel kan foreløpige beregninger vise at det er mulig at selskap på eiersiden blir omfanget av grunnrenteskatten, selv om lovforslaget skal være utformet slik at mindre aktører skjermes. Forslaget skal fremdeles revideres og godkjennes, og vi forventer en utvidelse i løpet av de neste årene.
Kommende år
Endrede rammebetingelser og økt usikkerhet påvirker planleggingen av 2023. Vi kommer til å fortsette med å ivareta egne prosjekt, men må være mer bevisste på enkelte andre områder. Med dette som bakgrunn vil vi i større grad fokusere på hvilke kostnader og investeringer som må prioriteres.
Vi kommer fortsatt til å være en lokal samfunnsaktør gjennom hjørnesteinsbedriftene våre, samt være en samarbeidspartner til idrettslag, foreninger og frivillige organisasjoner. Samtidig må vi sette enkelte planer og prosjekter på vent, og noe lengre svartid kan oppstå. Vi kan dessverre ikke være med på alt, men skal fremdeles ha en synlig lokal tilstedeværelse.
Hvordan si din mening om grunnrenteskatten
Alle kan sende inn høringssvar til regjeringen om grunnrenteskatten. Fristen for dette er 4. januar 2023. Vi oppfordrer alle som har innspill om å sende dette inn til regjeringen. Dette kan gjøres anonymt hvis ønskelig. Følg denne linken for å si din mening: svar.regjeringen.no/nb/registrer_horingsuttalelse/H2929159
Vi møter mange spørsmål hver dag om hvordan grunnrenteskatten påvirker oss, og vårt perspektiv på fremtiden. Forslaget har skapt usikkerhet hos mange, og nyhetsbildet er preget av temaet. Åpenhet står sterkt hos oss, derfor har vi valgt å besvare de vanligste spørsmålene som vi får nedenfor:
Investeringsstopp og hvem som blir rammet
Salten Aqua fullførte i 2021 og 2022 to store investeringer; nytt lakseslakteri til 400 mill. kr på Sørarnøy og nytt smoltanlegg i Breivik til 600 mill. kr . I 2019 åpnet vi en filetfabrikk på Rønvikleira i Bodø , et prosjekt som vi kommer til å ferdigstille. Vi har per dags ingen større investeringer som har blitt kansellert, men tar høyde for at planlagte nyetableringer kan bli lagt på is.
Grunnrenteskatten rammer kanskje mest vertskommunene, men også direkte leverandører og indirekte leverandører til havbruksnæringen har blitt hardt rammet (Link: https://www.nrk.no/trondelag/grunnrenteskatten-far-konsekvenser-_-40-ansatte-i-bare-en-bedrift-kan-bli-permitterte-1.16135003). Med en foreløpig stans i investeringer på 35 milliarder kroner (https://sjomatnorge.no/35-mrd-pa-vent/) langs norgekysten har dette forslaget så langt påvirket produktutviklingen og levebrødet til leverandørene i havbruksnæringen. Investeringer betyr nye arbeidsplasser, som kanskje er det viktigste eksistensgrunnlaget for lokalsamfunn langs kysten.
Hvordan fører prisforslag til permitteringer?
Jf. høringsnotatet til grunnrenteskatten, står det at laksen som selges skal verdisettes til en markedspris («normpris»). Dette har ført til at svært mange ikke tør å gjøre langsiktige avtaler (link: https://e24.no/hav-og-sjoemat/i/P4d5Ez/lakseskatt-normpriser-og-permitteringer), siden regjeringens verdi på laksen kan være mye høyere enn hva den faktisk blir solgt for, noe som kan medføre store tap. Når det er færre langsiktige avtaler, er det mange videreforedlere (de som lager matprodukter) som ikke vet om de får oppdrag eller ikke. Da gjør videreforedleren det eneste de kan gjøre for å sikre seg mot tap, nemlig å permittere.
En del av bakgrunnen til regjeringen for å innføre "normpris" som beregningsgrunnlag, er for å kunne takle internprising mellom selskaper i samme konsern. For Salten Aqua-bedriftene, som har mange eksterne kunder, vil dette resultere i færre langsiktige avtaler siden kundene våre ikke vet hvilken pris de blir skattet på i fremtiden.
Salten Aqua har i skrivende stund ikke planlagt permitteringer.
Hvem er i «lakselobbyen»?
Sannheten er at de største stemmene i debatten ikke kommer fra bransjeorganisasjoner, men fra ansatte, leverandører, lokalpolitikere, fagforbund og lokalbefolkning, som alle har rett til å si sin mening.
Salten Aqua-Gruppen er medlem i bransjeorganisasjonene Sjømatbedriftene og Sjømat Norge, men også en rekke andre organisasjoner og forbund, deriblant Bellona, Hold Norge Rent, Bodøregionens Utviklingsselskap, Bodø Næringsforum, Fauske Næringsforum, NCE m.f. Dette er normalt innenfor enhver bransje.
Hvor mye betaler egentlig oppdrettere i skatt?
Ordinær selskapsskatt (22%), grunnrenteskatt (40%), økt formueskattegrunnlag og økt utbytteskatt i tillegg til økt produksjonsavgift og innføringen av naturressursskatt. Disse til sammen utgjør en skattesats på godt over 80%. Nordlaks Oppdrett AS gjorde beregninger for regnskapstallene i 2021, og kom til en samlet skattesats på 84,35%. Les mer her: https://www.nordlaks.no/nyheter-fra-nordlaks/2022/10/18/forslaget-om-grunnrenteskatt-kan-bety-85-skatt-for-nordlaks
Grunnen til at flere snakker om «skattesjokket», er fordi man over natten har fått en mangedobling av den totale skattesatsen for å drive med havbruk i Norge.
Alle selskapene i Salten Aqua-gruppen er revidert, og regnskapet med resultat og eierforhold ligger offentlig ute i Brønnøysundregistrene. Link: https://proff.no/selskap/salten-aqua-as/fauske/hovedkontortjenester/IG8TF6J10NZ/