Verdensrekord til Salten Aqua og Bodø/Glimt
16.05.2011 tok Salten Aqua og Bodø/Glimt verdensrekorden i Sushi Mosaikk. Arrangementet ble kalt Laksekampen, en tradisjon som ble videreført i ti år etter denne dagen.
Vi har samlet et utdrag tekster som ble publisert i forbindelse denne begivenheten. Enkelte tekster er omskrevet, bilder i galleri nederst på denne siden.
Runar Berg og Geir Wenberg trekker folk til Aspmyra Stadion
I forbindelse med 16. mai-kampen mot Ranheim skal det hentes hjem en verdensrekord til Nordland, Bodø og Aspmyra. Ikke rekord i form av antall baklengsmål på finurlig vis, kreative taklinger eller raskeste utvisning.
Verdensrekorden skal hentes innen sushimosaikk.
Planen er å lage en Glimt-logo av sushibiter som skal plasserer i midtsirkelen 16. mai. Totalt skal det lages 9000 sushibiter til bruk i forbindelse med rekordforsøket.
- Norge er verdens største lakseprodusent. Nordland er det fylket i landet som produserer mest laks. Bodø/Glimt er Nordlands sterkeste merkevare. Derfor slår vi oss nå sammen for å sette ny verdensrekord i sushimosaikk, forteller Geir Wenberg i Salten aqua.
Skal fylle stadion
Bodø/Glimt satser på å fylle Aspmyra stadion i forbindelse med 16- maikampen mot Ranheim. Nå får de drahjelp av dette spenstige verdensrekordforsøket. Den gjeldende rekorden ble satt i Shanghai oktober i fjor. Rekorden innehas av Eksportrådet for fisk.
Sushimosaikken er på 20.13 kvadratmeter og inneholder over 8000 enkeltstående sushibiter.
40 kokker
Nytilsatt kokk ved Kaia i Bodø, Roy Magne Berglund, er ikke skvetten av seg. Han har sagt ja til å organisere jobben med å sette ny verdensrekord.
- Det er en stor utfordring. Vi trenger rundt 40 kokker for å lage sushiene som skal brukes. Jeg skal kontakte kokkelinjene rundt om for å høre om elevene vil være med. Dette gir god praksis og kanskje finner vi noe stortalenter underveis også, smiler Berglund.
- Logoen blir ikke gul og sort, men folk skal helt klart kjenne igjen Glimt-merket, lover han.
Deler ut til publikum
Etter at rekorden er godkjent, skal alle sushibitene deles ut på direkten til tilskuerne på Aspmyra.
- Det er litt av poenget her. Alle skal få føle at de er en del av dette. Det er litt galskap, men det er morsom form for galskap, smiler Geir Wenberg.
- Vi håper det blir litt sånn; «Fikk du smake på sushien da det ble satt verdensrekord på Aspmyra», gliser Runar Berg. ¿ Eller; «Ble du dårlig da du smakte på verdensrekorden», spøker sjefkokk Berglund.
- Vi håper folk vil være med på dette. Jeg håper på fullsatte tribuner, godt vær, ny verdensrekord i sushimosaikk og tre poeng til Glimt, avrunder Runar Berg.
Først omtalt i Avisa Nordland: https://www.an.no/glimt/skal-sikre-aspmyra-verdensrekord/s/1-33-5557712
Her er verdens største sushi
Etter at biskop Tor B. Jørgensen la ned den siste sushi-biten på Aspmyra Stadion i dag, kunne Guinness-kontrollør Vin Sharma konstatere: – Dette er verdens største sushi.
Representanten fra Guinness, som gir ut den verdenskjente rekordboken, var selvsagt til stede på Aspmyra for å overvære rekordforsøket.
Sushien er satt sammen av 20 sushikokker med laks levert fra mange småbedrifter rundt om i fylket. Mosaikken på 13.000 biter ble på 25 kvadratmeter og motivet er Glimt-logoen. Britiske Vin Sharma legger ikke skjul på at han er begeistret.
– Sushien er kommet hjem til Norge, strålte han. Samtidig kunne han fortelle at han var så begeistret for Bodø at han spekulerer på om han skal pensjonere seg i byen når den dagen kommer.
Han teller antall sushibiter for å få et inntrykk av nøyaktig hvor stor sushimosaikken er. Tilsutt bruker han målbånd for å stadfeste de eksakte målene. 160 mennesker hjalp til å lage mosaikken før kampen. Etterpå skal den deles ut på alle tribunedelene.
– De har gjort en fantastisk innsats for å få dette til. Den gamle rekorden var på 20,5 meter. Denne er nå slått, konstaterer han.
– God norgesreklame
Fiskeentusiast Arne Hjeltnes var tilstede på Expo i Shanghai i fjor da Eksportutvalget for Fisk satte den forrige verdensrekordent. I dag var han på plass i Bodø for å følge det nye rekordforsøket. Han fikk legge på plass ett brett med sushi.
– Nå kan jeg skryte av at jeg har vært med på å sette ny verdensrekord igjen.
Han skryter av sjefkokk Roy Magne Berglund.
– I Kina var det 38 kokker som lagde 8.300 biter. Hans 20 kokker har laget 13.000 biter.
Bodø bedre enn kineserne
Jeg har altid lært at de produserer raskere og mer effektivt i Kina, men Bodø er altså bedre enn kinesere.
Hjeltnes synes det er viktig at verdensrekorden kommer hjem til det landet hvor laksen kommer fra.
– Jeg var i Nordland i juni, og er her i dag. Om en måned skal jeg på laksefestival på Lovund. Dette er verdens vakreste område, skryter han.
Først omtalt i NRK: https://www.nrk.no/nordland/her-er-verdens-storste-sushi-1.7749819